Zo voorkom je winterkilo’s. 5 Tips
Hoe ga je de strijd tegen de winterkilo’s aan?
Met een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon en een beetje zelfbeheersing rond de feestdagen kom je de herfst en winter zonder extra kilo’s door.
De temperaturen dalen, het wordt steeds kouder. In de herfst zou je voeding rijker aan calorieën moeten zijn dan in de zomer. Je lichaam heeft voldoende bouwstenen nodig om zich voor te bereiden op de koude maanden die zich nu snel aandienen. Instinctief neig je in de herfst en winter meer naar zwaardere en vettere voedingsmiddelen. Maar wat als je dit ‘instinct’ helemaal zou volgen en je heerlijk te goed zou doen aan alle lekkernijen die je in deze seizoenen voorgeschoteld krijgt? Dan is het bijna onvermijdelijk dat je aan het einde van de winter de strijd met die gehate winterkilo’s zult moeten aanbinden. Is het niet beter om er op voorhand iets aan te doen? Het is nog altijd beter om te voorkomen dan te genezen.
Als je last hebt van (een beetje) overgewicht dan zou je twee dingen moeten doen: de inname van calorieën een klein beetje (ten hoogste met 10%) verminderen én (dit is heel belangrijk) je voeding kwalitatief verbeteren. Kort gezegd zou je een gezond voedingspatroon moeten aanhouden (dat alle noodzakelijke bouwstenen voor je lichaam bevat) en minder van de notoire dikmakers moeten eten. Heb je geen last van overgewicht maar wil je winterkilo’s wel voorkomen, zorg er dan voor dat je verstandig – dus gezond – eet en weersta de verleiding om je – vooral tijdens de feestdagen – helemaal te buiten te gaan aan gebak, taart, oliebollen, andere slechte vettigheden (zie hieronder) en alcoholische dranken. Hier zijn enkele adviezen:
- Brood en pasta kun je misschien niet uitsluiten, maar houd normale porties aan en let goed op beleg en sauzen. Kies liever mager vlees dan een vette kaas voor op je boterham, wees zuinig met boter en vermijd vette sauzen (gebruik olijfolie in plaats van boter en breng je gerechten op smaak met kruiden als tijm en rozemarijn, en ook met knoflook en uien).
- Vermijd zoveel mogelijk voedingsmiddelen die veel dierlijke vetten bevatten, zoals salami, worst, boter en vette kazen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel verzadigde vetzuren. Geef de voorkeur aan producten met onverzadigde vetzuren (vervang bijvoorbeeld boter door olijfolie, rood vlees door vette vis).
- Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Ga voor mager vlees en vooral ook voor vis of kip.
- Het is altijd belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels (die het hongergevoel stillen), mineralen en vitaminen, en zijn bovendien caloriearm. De proteïnen van granen en peulvruchten zijn een goede vervanging van de dierlijke proteïnen (die altijd wel slechte vetten bevatten) en bevatten bovendien aminozuren die het lichaam nodig heeft.
- Tot slot: drink matig alcoholische drankjes (of in ieder geval met mate), ga voor vruchtensappen zonder toegevoegde suikers en drink vooral voldoende water. Denk er verder aan dat je lichaam ook voldoende beweging nodig heeft (alleen op je voeding letten is niet genoeg). Ga dus eens wat vaker naar buiten voor een wandeling in de frisse lucht (en in een vlot tempo).
Laat een bericht achter