Lukt het je eindelijk om quinoa op de juiste manier uit te spreken, is er weer een ‘nieuwe’ graansoort die helemaal hip, hot en happening is. Oprah Winfrey prijst freekeh de hemel in en tv-kok Jamie Olivier noemde het zijn ‘nieuwe favoriete superfood’. Dat klinkt veelbelovend! Maar wat is freekeh eigenlijk en is het ook daadwerkelijk zo gezond?
Freekeh, niet nieuw, maar heel ‘gewoon’ tarwe
Freekeh wordt ook wel farik of frikey genoemd. Freekeh is eigenlijk geen nieuwe graansoort. Het is namelijk ‘gewoon’ tarwe uit het Midden-Oosten, dat op een andere manier wordt bewerkt dan wij gewend zijn. De tarwekorrels worden onrijp geoogst, in de zon gedroogd en vervolgens geroosterd. Daarna worden de graankorrels er als het ware ‘uitgewreven’. Wat overblijft zijn groene tarwekorrels die eruit zien als rijstkorrels en een aardse, rokerige smaak hebben.
Freekeh gezond?
Doordat dit graan zo vroeg geoogst wordt is het super voedzaam. Freekeh bevat bijna 4 keer zo veel vezels als zilvervliesrijst en meer dan 2 keer zo veel eiwitten als zilvervliesrijst. Hierdoor heeft freekeh een lage glycemische index. Waardoor je bloedsuikerspiergel minder snel stijgt, je minder snel vet opslaat en langer een verzadigd gevoel zult hebben. Handig dus als je niet te veel wilt snacken. Ook je darmen zullen er blij mee zijn, want vezels zorgen voor een goede darmwerking.
Hoe gebruik ik het?
Freekeh kun je hetzelfde eten als quinoa of bulgur. Je kunt het gebruiken als vervanging van rijst in een eenpansgerecht, maar ook verwerken in een salade of als eten als bijgerecht. De granen hebben een kooktijd van ca. 15 minuten.
Let’s get freekeh?!
Ik ben geen voorstander van de benaming superfood, want het blijft belangrijk om te variëren. Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen bevat die je dagelijks nodig hebt. Maar als je toch wil variëren dan is freekeh een uitstekende keuze. Freekeh bevat per 100 gram onbewerkt product 347 kcal, 18,5 gram eiwitten, 63,5 gram koolhydraten, 10,5 gram vezels en 4,3 gram vetten.
Laat een bericht achter