Is rode wijn nu echt zo gezond? En hoe zit het met alcohol als je wilt afvallen? In dit artikel de laatste inzichten én een aantal praktische tips voor als je zelf graag een glaasje drinkt.
Waarom alcohol niet tot de voedingsstoffen behoort
Alcohol levert net zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, energie. Hoewel alcohol wel energie levert, maar liefst 7 calorieën per gram, behoort het niet tot de voedingsstoffen. Dat komt, omdat alcohol geen functie heeft in het lichaam. Met andere woorden, we hebben het nergens voor nodig. Het levert geen vitaminen, mineralen of andere nuttige stoffen. Bovendien bevatten alcoholische dranken vaak veel suiker waardoor het echte caloriebommen zijn. Een klein glas bier levert 85 kcal en een glas wijn gemiddeld 80 kcal. Een glas Bacardi cola levert zelfs 140 kcal. Als een vrouw hiervan drie glazen drinkt (420 kcal), levert dit dus al meer dan 20% van haar totale caloriebehoefte van ca. 2000 kcal per dag.
Waarom wordt gezegd dat rode wijn gezond is?
Toch worden ook regelmatig positieve effecten aan alcohol toegeschreven. Er wordt vaak gezegd dat rode wijn gezond is. De richtlijn voor alcohol is maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen. Er zijn studies die beweren dat consumptie van 1 – 2 glazen per dag een positief effect heeft op de gezondheid. Ooit gehoord van de ‘French paradox’? De typische Fransman eet dagelijks veel kaas. In kaas zit veel vet en voornamelijk veel verzadigde vetzuren, deze worden vaak beschouwd als veroorzaker van hart- en vaatziekten. Toch is het cijfer van mensen met hart- en vaatziekten laag ondanks de hoge verzadigd vetinname in vergelijking met andere landen. Een mogelijke verklaring hiervoor is de hoge inname van rode wijn bij de Fransen. In rode wijn zit namelijk de gezonde stof resveratrol en deze stof krijgt bijzondere aandacht in onderzoeken naar de impact van rode wijn op de gezondheid.
Resveratrol komt ook voor in andere voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn bosbessen, blauwe druiven, pinda’s en cacaopoeder. Recent is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan om de ‘French paradox’ nog eens te analyseren. Uit de resultaten blijkt dat matige consumptie van rode wijn wel degelijk een positief effect kan hebben op onze organen. Het gaat hier voornamelijk over de vermindering van hart- en vaatziekten. Het oorzakelijk verband is echter niet bewezen. Wijndrinkers worden sowieso geassocieerd met gezondere levensstijl keuzes dan diegenen die andere dranken consumeren. Kunnen we nu zeggen dat rode wijn gezond is?
Overige effecten van alcohol
Het effect van alcohol op het lichaam is aanzienlijk. Doordat alcohol niet kan worden opgeslagen in het lichaam moet het onmiddellijk worden afgebroken door de lever. De lever breekt schadelijke stoffen af en voert deze af via de urine. Zo is dat ook met alcohol, dus of rode wijn gezond is of niet, door overmatige alcoholconsumptie kan de afbraakfunctie van je lever verstoord raken. Dit kan als gevolg hebben dat je lever slechter gaat functioneren of dat er leververvetting optreedt. Ook heeft alcohol een effect op de hersenen. Dat merk je zelf al na 10 min als je een glaasje alcohol gedronken hebt. Het risico op alcoholverslaving is reëel. Na tabaksverslaving staat alcoholverslaving in Nederland op nummer 2 met ongeveer een half miljoen alcoholverslaafden.
Alcohol en afvallen
Er zijn een aantal redenen waarom alcohol en afvallen niet goed samengaan.
Om te beginnen, wordt alcohol van alle vier de stoffen die energie leveren het eerste door je lichaam verbrand. Pas op het moment dat de alcohol verbruikt is kan je lichaam weer andere stoffen, zoals koolhydraten en vet, gaan verbranden. Alcohol verhindert dus je vetverbranding. Normaal gesproken worden altijd eerst de koolhydraten verbrand voordat je vet gaat verbranden. Als je ook nog alcohol gedronken hebt vormt dit nog een extra obstakel op de weg voor de vetverbranding. De volgorde van verbranding wordt dan namelijk: alcohol, koolhydraten, vet.
Daarbij gaat het drinken van een glaasje vaak gepaard met lekkere hapjes. Ten eerste worden bij alcohol vaak calorierijke snacks geserveerd. Alcoholgebruik stimuleert de lekkere trek. De kans is groot dat je grenzen een beetje vertroebelen wanneer je wat gedronken hebt waardoor je eerder geneigd bent om hier teveel van te nemen. Zo werkt alcohol dus op twee manieren gewichtsverlies tegen. Natuurlijk is het niet reëel om helemaal nooit meer alcohol te drinken en dat hoeft ook helemaal niet. Zorg alleen wel voor een goede planning; spreek van tevoren met je zelf af hoeveel glazen je maximaal wil drinken en hoeveel lekkere hapjes je maximaal wil nemen.
Dit helpt echt!
Zorg ook dat je de juiste keuzes maakt. Net als bij eten is er bij alcohol ook een groot onderscheid in de hoeveelheid calorieën en suiker per drankje. Bier bevat relatief veel koolhydraten en is daarom niet zo’n verstandige keuze als je op je lijn wil letten. Hetzelfde geldt voor likeuren. Mixdranken worden aangemaakt met suikerrijke frisdrank of sinaasappelsap en zijn derhalve nog slechter voor de lijn. Een aantal mixdranken zijn echter een prima keuze zolang je ze aanmaakt met light frisdrank zoals cola light of Spa rood. Wodka cola light bijvoorbeeld of gin tonic light. Ook droge witte en rode wijn zijn een gezonde en prima keuze. Deze bevatten beide weinig calorieën en suikers. Zoete witte wijn daarentegen is een echte caloriebom.
Het allerbeste advies is natuurlijk niet te veel drinken. Een praktische tip hiervoor is om elk glas alcohol af te wisselen met een glas water. Zo houd je je alcohol- en tegelijkertijd je calorie-inname onder controle!
Conclusie: is rode wijn gezond?
Het is bekend dat overmatig alcoholgebruik in zijn algemeenheid schade kan aanbrengen aan je lichaam. Diverse onderzoeken tonen aan dat de resveratrol in rode wijn gezond is, dit zou mogelijk ook de oorzaak van de ‘French paradox’ zijn. Verder onderzoek is nodig maar zolang er geen negatief effect wordt aangetoond, mag een glaasje rode wijn best. Tot die tijd mag je er vanuit gaan dat matige wijnconsumptie positieve gevolgen kan hebben op de gezondheid.
Laat een bericht achter