We hebben allemaal weleens een puistje. Zo een met een klein geel kopje, dat je lekker kunt uitdrukken….. Maar dat is heel wat anders dan acne. Als kind had ik gelukkig geen acne, maar genoeg van mijn klasgenoten en vriendinnen wel. Als het erg was werden klasseavonden, schoolfeestjes en uitjes overgeslagen om maar niet met de gevreesde pukkels gezien te worden. Zeker als je jong bent is acne een vervelend probleem. Bij het woord denk je meteen aan jeugdpuistjes. Acne (latijn Acne Vulgaris) is namelijk de medische term voor jeugdpuistjes. De term dekt hier niet helemaal de lading, want er zijn genoeg volwassenen met acne.
Wat is acne precies?
De oorzaken lopen uiteen. Zo kan het te maken hebben met hormonen en bacteriën, maar ook met structurele invloeden. In de huid bevinden zich ontelbare talgklieren. De meeste talgklieren bevinden zich in het gezicht, de nek, de borst, de rug en de bovenarmen. Wanneer een kliertje verstopt raakt ontstaan mee-eters (open comedonen). Een mee-eter is herkenbaar aan een zwart puntje. Ze kunnen veranderen in puistjes (gesloten comedonen) en zijn herkenbaar aan een wit bobbeltje. Acne kan leiden tot onderhuidse ontstekingen en littekens.
De oorzaken?
Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Denk aan stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica producten of oliehoudende chemische producten (bepaalde beroepen en industrieën). Ook mechanische factoren (druk en wrijven) kunnen een bestaande acne verergeren. Denk aan acne onder de kinrand van een helm of op het voorhoofd onder een voorhoofdsband. Is er een relatie tussen bepaalde voedingsstoffen en acne? Dat is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond, maar nog steeds worden varkensvlees, chocola en patat als de grote boosdoeners beschouwd. Inmiddels staat wel vast dat roken het proces geen goed doet.
Is het te behandelen?
De behandelingsmogelijkheden voor acne zijn de laatste jaren enorm toegenomen.
Acne is een aandoening met een chronisch karakter en zal dus niet van de een op de andere dag verdwenen zijn. De behandelingen zullen er altijd op gericht zijn ervoor te zorgen dat de acne ‘rustig’ blijft. Een standaardbehandeling bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. Mochten er littekentjes zijn ontstaan door de acnepuistjes, dan kunnen die op verschillende manieren worden behandeld. Denk daarbij aan microdermabrasie, (TCA) peelings of een aantal laserbehandelingen. In een enkel geval, als de littekens diep zijn, kan met een filler de huid van binnenuit worden opgevuld.
Acne en huidverzorging
Belangrijk is het om een acnehuid regelmatig (vaak in een kuurverband) te laten behandelen bij de schoonheidsspecialist. Maar thuis je huid goed verzorgen is misschien nog wel het allerbelangrijkst. Zorg dat je goede producten hebt die niet zijn gemaakt op basis van minerale oliën (verstopt uiteindelijk je poriën). Let er ook op dat er geen water in zit (aqua, meestal het belangrijkste ingrediënt). Water is aan bederf onderhevig en om dat tegen te gaan zitten er veelal conserveermiddelen in de producten, heel slecht voor je huid. En uiteraard wil je niets waar parabenen, parfum, kleurstoffen en E-nummers in zitten!
Laat een bericht achter