3 redenen waarom chocolade gezond is!
Wij vrouwen zijn er gek op, chocolade, chocolademelk, bonbons, chocolademilkshake, chocolade ijs, brownies, chocoladepudding en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heb jij ook eens in de zoveel tijd zo’n onweerstaanbare trek-in-chocolade-aanval? Ik leg uit waarom af en toe chocolade snoepen nog helemaal zo slecht niet is én ik geef je een recept om zelf super makkelijk suikervrije chocolade te maken.
Verschillende soorten chocolade
Elke chocolade smaakt anders. Toch zijn de ingrediënten voor pure, melk en witte chocolade bijna hetzelfde, ze komen alleen in andere verhoudingen voor. De basis ingrediënten van chocolade zijn suiker, cacao (cacaoboter en cacaomassa) en melkpoeder. De lijst van ingrediënten wordt verder aangevuld met bijvoorbeeld hazelnoten, rozijnen, kokos etc. Pure chocolade smaakt het bitterst. Dit komt doordat de concentratie van cacaobonen hier het hoogst is in vergelijking met witte of bruine chocolade. In witte chocolade wordt alleen cacaoboter gebruikt, er komt nauwelijks cacao in voor.
Gezondheidsvoordelen chocolade komen door cacao
De gezondheidsvoordelen van chocolade zijn voornamelijk afkomstig uit cacao. In cacaobonen zitten onder andere gezonde vetten, antioxidanten, stikstofhoudende bindingen en mineralen zoals kalium, fosfor en magnesium. Pure chocolade bevat de hoogste concentratie cacaobonen, vandaar dat het beter is om een stukje pure chocolade te eten.
-
Voornamelijk gezonde vetten in chocolade
Het vet dat voornamelijk voorkomt in donkere chocolade is cacaoboter die voor 33% oliezuur bevat, 25% palmitinezuur, en 33% stearinezuur. Oliezuur en palmitinezuur zijn onverzadigde vetzuren, stearine is verzadigd vetzuur. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op het bloedlipidenprofiel.
-
Chocolade is rijk aan flavonoïden
Flavonoïden behoren tot de categorie van antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die de oxidatieprocessen in het lichaam tegengaan en zo beschadiging aan lichaamscellen en weefsels voorkomen. De concentratie aan flavonoïden in cacao is hoger dan in thee of wijn. Bovendien bevat pure chocolade een grotere concentratie dan melkchocolade. Ook is het biologische effect van pure chocolade groter omdat de melk in melkchocolade de intestinale absorptie (opname in de darm) van flavonoïden kan vertragen. De concentratie van flavonoïden is afhankelijk van het gewas, de behandeling na het oogsten en het verwerkingsproces bij de fabrikant.
Flavonoïden krijgen bijzondere aandacht in de voedingsmiddelenindustrie. Ze lijken het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verlagen. Het is echter te vroeg om hieruit vergaande conclusies te trekken. Verder onderzoek is nodig voordat producten met cacao worden aanbevolen voor een positief effect op de bloeddruk of andere cardiovasculaire ziekten.
-
Chocolade mogelijk bloeddrukverlagend effect
In Nederland werd een grootschalige, langdurige studie uitgevoerd bij mannen in de leeftijdscategorie 65-84 jaar. Bij de proefpersonen werd hun voedselconsumptie gepolst, elke 5 jaar werd dit opnieuw gedaan. Over een periode van 15 jaar hadden mannen die regelmatig cacao aten een aanzienlijk lagere bloeddruk dan degenen die geen chocolade aten. Het ging hier voornamelijk over een vermindering van de systolische bloeddruk (= bovendruk) bij inname van pure chocolade, zowel bij jonge als oudere mensen met hypertensie (= hoge bloeddruk). De exacte oorzaak voor die bloeddrukdaling is echter nog niet bekend.
Kun je je echt gelukkiger voelen door het eten van chocolade?
De stikstofhoudende verbindingen in cacao bevatten zowel eiwitten als de methylxanthines, theobromine en cafeïne. Dit zijn stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel. Het bevordert de bloedcirculatie, verjaagt vermoeidheid en slaapbehoefte en verhoogt de stofwisseling. Onderzoek heeft aangetoond dat de polyfenolen in chocolade inderdaad voor een gelukkiger gevoel kunnen zorgen. Proefpersonen uit dit onderzoek die de hoogste concentratie polyfenolen kregen toegediend via een chocoladedrankje, rapporteerden na 30 dagen een significante verbetering in de mate waarin zij zich rustig en tevreden voelden.
Maar chocolade is ook een dikmaker
Helaas zitten er naast bovengenoemde stoffen ook voedingsstoffen in chocolade die een minder goede impact hebben op de gezondheid. Zo zit er in chocolade veel suiker wat zorgt voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. En vergeet niet dat vetten, ongeacht of het verzadigde of onverzadigde vetten zijn, maar liefst 9 kilocalorieën per gram leveren. Chocolade is dus een echte caloriebom. Ook gaan de positieve eigenschappen van cacao voor een groot deel verloren tijdens het productieproces van chocolade.
Recept voor gezonde chocolade
Natuurlijk is er ook wel een lekkere en gezonde oplossing! Er zijn genoeg recepten voor gezonde chocolade. Met deze lekkere zelfgemaakte chocolade kun je onbezorgd genieten, zonder de nadelen van de ongezonde toevoegingen van reguliere chocolade die je in de supermarkt koopt.
Ingrediënten:
- 50 g rauwe cacaoboter
- 50 g kokosolie
- 40 g rauwe cacao
- 1 el zoetstof
- Heel klein snufje versgemalen zeezout
- 35 g gemengde noten grof gehakt
- Takje verse rozemarijn blaadjes gerist
Bereidingswijze:
Laat de cacaoboter met de kokosolie au bain-marie smelten en haal de kom van de pan met water af. Voeg cacao, zoetstof, zout en het grootste deel van de noten toe en roer goed door. Laat het mengsel een beetje afkoelen en leg in de tussentijd een vel bakpapier op een bakplaat. Stort het wat dikker geworden chocolademengsel op de plaat en verdeel dit tot een gelijkmatige plak.
Versier de chocolade met de achtergehouden noten en rozemarijnblaadjes. Voor een culinair effect kun je er nog een heel klein beetje versgemalen zeezout overheen strooien. Op laten stijven en bewaren in de koelkast.
Tip: vervang de noten eens door gepofte quinoa (kant en klaar te koop), en/of wat fijngesneden dadels.
Laat een bericht achter