Waar eten voor de één noodzaak is, staat het voor de ander in het teken van feesten, vieren of troosten. Het is dan ook te simpel om te zeggen dat overgewicht veroorzaakt wordt door te veel eten en dat je simpelweg moet stoppen met zoveel eten om het probleem op te lossen.
De manier waarop je omgaat met emoties speelt een cruciale rol in de weg naar een duurzaam gezond leven. Als je als kind geleerd hebt dat elke emotie gevoed mag worden met iets lekkers (‘Ach, ben je verdrietig? Hier, neem een snoepje!’ of: ‘Je bent lief geweest. Hier, een ijsje!’) dan is het ontzettend lastig om een goede relatie met voeding op te bouwen en te begrijpen wat de daadwerkelijke functie van eten is. Bij elke emotie, positief of negatief, is er wel een reden te bedenken om te eten. Stel jezelf af en toe de twee volgende vragen:
‘Wat betekent eten voor mij?’ En, ‘Hoe ga ik met emoties om?’.
Het totale pakket
Ik geloof er heel erg in dat het ideale gewicht en een gezond, gelukkig leven alleen mogelijk zijn als je werkt aan een gezonde relatie met voeding, beweging en jezelf. Voor mij werkt dit het beste:
- Gezond en ongezond genieten; veel groenten en suikervrij eten is lekker, maar tijdens een avondje uit met je vriendinnen ga je geen calorieën tellen en laat je eens lekker de teugels vieren. Heerlijk!
- Structuur is je redding. Van maandag tot en met vrijdag eet je zoveel mogelijk suikervrij, puur-natuur en ga je regelmatig sporten. Daardoor kun je af en toe probleemloos lekker borrelen.
- ‘Uitstelgeluk’ is je grootste vijand. Van uitstel komt niet alleen afstel, maar het zorgt er ook voor dat je vergeet te genieten van het moment. Hoezo mag jij jezelf pas belonen met nieuwe kleding als je afgevallen bent? Hoezo ga je pas daten als je slank bent? Onzin! Probeer uitstelgedrag écht te verbannen uit je leven. En het werkt, geloof me! Je wordt er een veel leuker en relaxter mens van.
- Wees lief voor jezelf! Zorg voor jezelf zoals je dat ook voor je kinderen of partner zou doen.
Wat ik om mij heen veel zie gebeuren, is dat veel mensen dol zijn op snelle oplossingen. Voedingsschema’s voor 30 dagen of een streng dieet, en ‘het probleem zal wel opgelost zijn’. Of even keihard trainen voor de zomer en daarna weer stoppen. Op zich is daar natuurlijk niks mis mee, want die korte sportsessies gaan je echt wel helpen, maar… je kunt je afvragen of je op deze manier een gezonde en duurzame relatie met eten, sport en jezelf opbouwt. Ik denk persoonlijk van niet.
Wat wél werkt
Maar wat dan wél?
- Doe de weegschaal de deur uit. Kleding is vanaf nu je maatstaf. Ik heb één geweldige broek. Als deze te strak zit, ben ik supergemotiveerd om daar direct wat aan te doen.
- Ga nooit meer op een (streng) dieet en leer de functie van eten te begrijpen; het voeden en gezond houden van je lichaam. Wees lief voor jezelf!
- Leer meer te genieten van eten; omarm gezonde vetten, goede koolhydraten, eiwitten en eet zoveel mogelijk puur natuur.
- Voed emoties niet alleen met eten; beloon jezelf ook met andere dingen! Tip: houd een dagboek bij; wanneer ik eet en waarom eet ik?
- Stop met uitstelgedrag, begin nu!
Laat een bericht achter