Huidverzorging is de basis….
Als het op huidverzorging en crèmes aankomt ben ik een supersmeerder. Niet van huis uit. Mijn moeder heb ik nog nooit iets op zien smeren, hooguit een likje Nivea. Dat gebruikten we vroeger trouwens voor van alles: droge of geïrriteerde huid, bescherming tegen de zon, maar ook weer als we te lang en teveel in de zon geweest waren. Hoe ik aan mijn ‘smeertic’ kom weet ik niet, maar smeren doe ik al vanaf mijn dertiende (een potje Pond’s bij elkaar gespaard van mijn zeer bescheiden zakgeld). Ik blijf erbij, smeren (en renigen!) is een van de belangrijkste onderdelen van je huidverzorging.
Natuurlijk is het lastig om in het woud van commerciële uitingen over de meest fantastische serums, crèmes, lotions of emulsies je weg te vinden. Een goed, op maat gesneden advies is onontbeerlijk. Genoeg winkels waar je voor advies terecht kunt. Maar daar kent men jou en je huid niet en dan moet je ook nog terecht komen bij iemand die genoeg onderbouwde kennis heeft om je huid te kunnen analyseren. Het meest logisch is dus je schoonheidsspecalist te raadplegen voor de beste informatie. Een schoonheidsspecialist maakt een behandelplan voor jouw huid en dat zet je thuis voort met de juiste producten.
De plastisch chirurg als vervanging van een gezichtsbehandeling?
Mijn kapper (niet fanatiek man en zeer ijdel) zei eens: ‘Dat smeren iedere dag daar begin ik niet aan hoor. Ik wacht wel tot de handel inzakt en dan doen we een faceliftje’. Ook een manier om het smeren te tackelen (of niet dus). Maar mijns inziens niet de juiste. Een facelift is een fantastische manier om de jaren wat voor je uit te schuiven. Maar het kan nooit je huidverzorging vervangen. Daarbij wordt met een facelift de verslapping van de huid bestreden en niet de kwaliteit van de huid verbetert. Met een facelift pak je overigens de verslapping aan de onderste kant van je gezicht en hals aan. Denk: hamsterwangen en de zo gevreesde kalkoenennek.
De plastisch chirurg zal je adviseren vóór een facelift een paar keer je schoonheidsspecialist te bezoeken om de huid grondig te laten schoonmaken en eventueel een goede peeling te ondergaan. Als je al rookt (ze zijn er nog…. de rokers met een grauwe, vale huid) zal de plastisch chirurg je altijd adviseren om een aantal weken (liefst maanden) voor de operatie te stoppen met roken, om de huid in een betere conditie te brengen. Een huid waar nicotine en teer in zitten, geneest niet goed! En dan zit je straks met lelijke littekens. Wanneer na de facelift de wonden goed geheeld zijn kan een bezoek aan de schoonheidsspecialist ook weer heilzaam zijn. De huid kan nog een tijd licht gezwollen zijn door de ingreep en een goede, rustige lymphedrainage massage doet dan wonderen. Thuis zachtjes het littekenweefsel masseren (pas een aantal weken na de operatie!) met een goede (litteken-)crème zal het genezingsproces bevorderen.
En dan dus toch weer smeren om het verouderings (en verslappings-) proces wat te vertragen. Als een facelift goed uitgevoerd is, ziet echt niet iedereen dat er gesleuteld is aan je hoofd. Wel als het te vaak gedaan wordt. In principe heb je een jaar of 10/15 profijt van een facelift. De huid zal langzaam aan toch weer wat verslappen; die degeneratie is niet te stoppen. Je kunt ervoor kiezen om dan eventueel nogmaals een facelift te ondergaan. Maar vaker zeker niet. Bij een derde keer raakt de rek uit je huid en krijg je een zeer strak en gespannen uiterlijk. Een facelift is niet iets voor (te) jonge vrouwen. De gemiddelde leeftijd voor een facelift ligt zo rond de 50 jaar.
Laat een bericht achter