Hebben koffie en alcohol een negatief effect op het verouderingsproces?
Een kopje koffie, een glaasje wijn. Waarschijnlijk een steevast onderdeel van je dagelijkse routine. Voor velen vormt het drinken ervan zelfs een dagelijks ritueel. Koffie en alcohol (wijn, bier) zijn ook producten die we vaak en graag noemen (roemen) vanwege hun positieve uitwerking op ons gestel. Maar laten we de negatieve effecten niet uit het oog verliezen.
Iedereen weet dat koffie en alcohol een (zwaar) beroep doen op de lever en dat je deze dranken met mate moet nuttigen. Maar ze hebben ook nog eens een negatieve invloed op het verouderingsproces van je lijf. Een bevriende dermatoloog deed mij onlangs alles een haarfijn uit de doeken. En ik moet zeggen dat zijn verhaal indruk op me heeft gemaakt. Ik zal proberen zijn verhaal hieronder zo goed mogelijk weer te geven.
Negatieve effecten van alcohol
Alcohol heeft weliswaar een antioxiderende werking maar tegelijkertijd heeft dit product dat onder de categorie koolhydraten valt, ook een hoge glycemische waarde. Dat betekent dat deze koolhydraten snel in suiker worden omgezet en dit heeft weer een negatieve weerslag op de veroudering van – om maar iets te noemen – de huid. Verder verandert alcohol de darmflora en zorgt alcohol voor de toename van lichaamsvet. Alcohol verhoogt ook de consumptie van vitamine B waardoor het homocysteïne-gehalte in het bloed kan toenemen, wat weer tot gezondheidsproblemen kan leiden (waaronder beroertes).
En dat niet alleen. Alcohol verhoogt, net zoals koffie, de omzetting van testosteron in oestradiol (een ‘vrouwelijk’ hormoon dat ook in mannen aanwezig is) waardoor bij mannen borstvorming (gynaecomastie) kan ontstaan en vrouwen meer kans op borstkanker zouden hebben.
Negatieve effecten van koffie
Na deze rampverhalen over alcohol zijn we aan de koffie toe. Aan de ene kant lijkt uit onderzoeken naar voren te komen dat de consumptie van koffie de kans op de ziekte van Parkinson en Alzheimer kan verkleinen, maar aan de andere kant kan ons geliefde ‘bakkie’ ook zorgen voor depressiviteit, slapeloosheid, onrust en gespannenheid. Bovendien stimuleert koffie de productie van stoffen als dopamine, adrenaline en noradrenaline wat bijdraagt aan de veroudering van het lichaam. Daarbij komt ook nog eens dat koffie, net zoals alcohol, het homocysteïne-gehalte verhoogt.
Al met al is het een hele waslijst van negatieve effecten op het verouderingsproces van het lichaam. Ik wil je niet aan het schrikken maken, maar misschien is het toch eens iets om in gedachten te houden als je jezelf nog een kopje koffie of een wijntje inschenkt!
Laat een bericht achter