De tien mythes over ontharen ontrafeld
Straks is het zomer en wat doe jij voordat je dat zomerse jurkje aanschiet? Ga je eerst nog even met een scheermes in de weer? Kijk dan eerst nog even naar deze fabels en feitjes over ontharen!
1. Na het scheren komen de haartjes dikker en donkerder terug
Fabel: Dit lijkt zo, omdat met scheren alleen de ‘punt’ wordt afgeschoren. De stoppel blijft achter en die is dus dikker. Maar scheren verandert verder niets aan de structuur en kleur van de haartjes.
2. IPL, laser en elektrisch ontharen is voor iedereen geschikt
Fabel: Voor laser en IPL moet het haar donkerder zijn dan de huid. Daardoor is het niet geschikt voor blond, wit of grijs haar. Elektrisch ontharen is in principe wel voor elke haarkleur en haardikte geschikt, maar is helaas wel een stuk pijnlijker dan IPL en laser.
3. Ontharen gaat gepaard met irritatie en rode pukkeltjes
Fabel: Met een scherp scheermes, mild scheerschuim en door met de haargroei mee te scheren, kun je dit irritatieleed best voorkomen.
4. Met IPL of laser kom ik definitief van mijn overtollige haar af
Fabel: Met IPL (door middel van lichtflitsen) en laser worden de haarzakjes vernietigd, waardoor je met een paar behandelingen van vrijwel al je haar verlost bent. Maar haar zal nooit definitief verdwijnen, omdat het onmogelijk is om alle haarzakjes te vernietigen en omdat het lichaam nieuwe haarzakjes kan aanmaken.
5. Waxen en harsen is hetzelfde
Feit en fabel: Harsen is de ‘ouderwetse’ manier, waarbij een substantie wordt gebruikt waaraan niet alleen de haartjes, maar ook de huid vastplakt. Waxen pakt alleen de haartjes. Maar over het algemeen wordt met harsen en waxen hetzelfde bedoeld: ontharen door een kleverige substantie op de huid aan te brengen die er vervolgens, inclusief haartjes en wortels, weer vanaf wordt getrokken.
6. Bij het ouder worden neemt de haargroei toe
Feit: Veel vrouwen krijgen te maken met meer haargroei als ze ouder worden. Meer haar op plekken waar al haar zat, maar ook op plekken waar eerst geen haar te zien was. Hormonen zijn de schuldigen in dit verhaal: naarmate we ouder worden maken we minder oestrogeen, maar meer androgeen aan. En laat dit mannelijke hormoon nou net de haargroei stimuleren.
7. Ontharen met ontharingscrème is minder geschikt voor de zomer
Feit: Met een ontharingscrème worden niet alleen de haartjes, maar ook oppervlakkige huidcellen verwijderd. En daarmee dus meteen ook je bruine kleurtje. En dat is natuurlijk jammer.
8. Scrubben doet je vóór het scheren, niet erna
Feit: Scrubben verwijdert dode huidcellen en zorgt ervoor dat de haar0tjes rechtop gaan staan. Hierdoor kunt u de haartjes ‘dieper’ afscheren. Bovendien kan de huid na het ontharen gevoeliger zijn en dan zijn scrubkorrels al snel te agressief.
9. De beste scheerrichting is tegen de haargroei in
Feit en fabel: Hierover zijn de meningen verdeeld. Meestal is scheren met de haargroei mee beter. Met name onder de oksels en bij de bikinilijn, omdat de haartjes daar dikker zijn en er kans bestaat op ingroeien. Bij de benen is het veelal geen probleem om tegen de haargroei in te scheren, zeker als je geen gevoelige huid hebt.
10. Het is niet verstandig om te ontharen vlak voordat je de zon ingaat
Feit: Dat geldt voor elke ontharingsmethode. Na het ontharen is de huid gevoelig en door zon, zee en chloor kan de huid geïrriteerd raken. Er kunnen zelfs pigmentvlekken ontstaan. Onthaar daarom minimaal een avond van tevoren. Na elektrisch ontharen, IPL en laser mág de huid zelfs niet in de zon, dus deze behandelingen kunt u sowieso beter in de winter doen.
Laat een bericht achter