In mijn salon kom ik heel wat problemen tegen: grote en kleine. Die voor iedereen weer anders zijn. Waar de een baalt van een beetje onderkin (denk: kalkoenennek), maalt de ander er niet om. Maar zij kan dan weer niet in de spiegel kijken zonder die ene verschrikkelijke fronsrimpel te zien. Gelukkig hoeven we niet meer gerimpeld en uitgezakt door het leven te gaan. De jaren zijn steeds minder af te lezen aan gezicht en lichaam. Vanzelf gaat dat uiteraard niet, je moet er wel wat voor doen. Laten we het eens over die gewraakte rimpel(tje)s hebben. Ze komen, dat is onvermijdelijk. Vanaf je twintigste (!) jaar begint de huid te verouderen. Daarop zijn erfelijkheidsfactoren en levensstijl (voeding, slaap, zon) mede van invloed. En dan ben je ineens 30, 40, 50 en lijken ze meer en meer aanwezig. De hele dag. Niet alleen na een nachtje slecht slapen. Ze trekken gewoon niet meer weg.
De ‘prik’dokter
Er zijn diverse mogelijkheden. Misschien handig om even het verschil tussen tussen de ‘fillers’ en botox uit te leggen. Fronsrimpels en kraaienpootjes zijn te behandelen met botox (botuline toxine). Het is een giftig stofje dat in de spiertjes gespoten wordt die de rimpels veroorzaken, door (te) vaak samen te trekken (je mimiek). Die spiertjes kunnen dan hun werk niet meer doen en dus worden die rimpels niet meer constant in de huid getrokken. Botox doet zijn werk 3 tot 4 maanden, dan is het stofje uitgewerkt en worden langzaamaan de rimpeltjes weer zichtbaar. Herhalen dus. Angst is niet echt nodig, een ervaren, goede injectables arts wel. Botox wordt in de medische wereld al heel lang gebruikt. In de VS behandelde een arts er kinderen met ernstige spasmen mee, met geweldige resultaten. Botox wordt (medisch) ook gebruikt bij hyperhidrosis (denk aan ernstig transpirerende handen of voeten) en bij overmatig zwetende oksels. Dat kunnen (sociale) problemen zijn waar dus goed iets aan te doen is.
Afgezien van fronsrimpels zijn er nog wel wat andere lijnen in het gezicht die behandeld kunnen worden. Denk aan de lijnen die van de neus naar de mond lopen (neus-/lippenlooi) en de lijnen van de mondhoeken naar de kin, de zogenaamde marionetlijnen. Dat zijn de plaatsen waar een filler ingespoten kan worden. Hier moet dus wat vulling gegeven worden, letterlijk om de lijnen ‘op te vullen’. Botox en fillers zijn dus heel verschillende injectables met wezenlijk verschillende werkingen. Ze worden veel door elkaar gehaald.
Andere mogelijkheden
Er zijn ook andere, non-invasieve, behandelmethoden. Als we het over verslapte huid hebben (die gewraakte onderkin, de verslapte kaaklijn), zijn er laserbehandelingen mogelijk. Ook zuurstofbehandelingen hebben een liftend effect. Microdermabrasie en fruitzuurpeelings maken het huidoppervlak gladder en bestrijden fijne lijntjes en rimpeltjes.
Maar… het allerbelangrijkst blijft toch de (dagelijkse) verzorging van je huid. Een huid die goed gevoed is kan meer weerstand bieden aan allerlei invloeden.
Laat een bericht achter